Esquema per temes

 • UD1 - SAPERE AUDE

  Presentació

  Què és la filosofia? Com treballen els filòsofs? Què haurem de fer durant aquest curs?
  Per esotèric que sembli a vegades. El treball dels filòsofs no es ni una mena de embadaliment místic, ni una mera opinió ni l'expressió d'una idea peregrina. Moltes de les eines que farem servir durant aquest curs ja les heu treballat a Història, Ciències i les matèries de Llengües. 

  Tasca: 1
 • UD2 La pregunta filosòfica

  Presentació


  Quins temes tracta la filosofia? Les nostres preguntes filosòfiques son les mateixes que es van fer els antics grecs? Com es treballa sobre una qüestió filosòfica?
  En aquesta tasca elaborarem la nostra primera dissertació filosòfica intentant trobar resposta a una pregunta realitzada per vosaltres mateixos. Per completar la tasca, haureu de realitzar una investigació sobre el tema, elaborar arguments i preparar la dissertació en parelles. Això si, la redacció haurà de ser individual.

  Tasca: 1
 • UD3 Actualitat i filosofia

  Presentació


  A la tasca 3 vam treballar sobre algunes de les grans preguntes de la filosofia. Però... què te a veure la filosofia amb el món d'avui en dia? Es pot pensar la actualitat des d'un punt de vista filosòfic? Per fer aquesta tasca, haureu de escollir una notícia de qualsevol medi i després pensar-la fins als límits de la abstracció. En aquesta ocasió haureu de adoptar clarament una postura i defensar-la mitjançant una dissertació.

  Tasca: 1Carpeta: 1
 • UD4 SER1ES ER1MA

  Presentació


  En que consisteix ser1es ser1ma? Som animals? Estem d'acord que alguns més que d'altres però, això es tot?
  Les característiques pròpies de l'esser humà son las mateixes que les dels animals o hi ha quelcom mes? Quins factors ens diferencien i quins han permès que en puguem fer aquest tipus de preguntes?
  Començarem amb una pluja d'idees en comú intentant descobrir característiques úniques dels éssers humans. Després fareu una investigació en grup sobre alguns d'aquests trets i una exposició per a comunicar els resultats a la resta de companys

  Tasques: 2Carpeta: 1
 • UD5 Zombies, robots i altres experiments mentals

  Presentació

  Tenen sentiments els robots? Que es un zombi filosòfic? Un clon teu seria exactament la mateixa persona que tu? De que dependria?
  Per aquesta tasca us proposo una serie d'experiments mentals. Haureu de donar resposta als interrogants que suggereixen i esbrinar quines de les grans escoles filosòfiques defensen cada una de les postures. Per acabar, tres o quatre grups , escollits de manera aleatòria, faran una presentació explicant el seu experiment i conclusions.

  Tasca: 1Carpeta: 1
 • UD6: Teories ètiques

  Presentació.


  Que es el bè? Som realment lliures? Fins a quin punt som responsables dels nostres actes? Existeix una llei moral universal? Que vol dir actuar segons la llei moral? Tenen algun sentit totes aquestes preguntes? Quines implicacions tenen les respostes per a la nostra vida pràctica?
  Sobre aquestes qüestions farem un debat per equips. Abans, però, haureu de documentar-vos consultant diverses fonts. L'objectiu es que domineu els diferents conceptes filosòfics per poder defensar diferents punts de vista durant el debat.

  Tasques: 2Carpetes: 2
 • UD7: L'alien del teu costat

  Presentació.


  Un gat s'assembla a la resta de gats, s'interessa per les mateixes coses que la resta de gats i evita els mateixos perills. Igual passa amb els gossos i els lloros. Entre els éssers humans, però, les coses son diferents. La disparitat entre els nostres interessos, gustos i pors individuals es única en el regne animal. Tant, que a vegades ens sembla que els altres son d'un altre planeta.
  Per aquesta tasca uns proposo un lleuger experiment mental que ens portarà a una investigació per grups d'experts on preparareu la informació necessària per fer un comentari de text. Les cròniques marcianes de Ray Bradbury ens serviran com a rerefons per a la reflexió.